Aktivera JavaScript för att kunna visa den här hjälpsidan.

Ides Master® Concept Ultimate 22 Hjälp

Navigering: Master Explorer > Kabel/ledningallokering

Hur fungerar automatisk allokering?

Rulla Föregående Upp Nästa Mer 

Beskrivning:

Här följer en förklaring hur automatisk allokering fungerar.

 

Favoriter och gruppering

Alla logiska förbindningar analyseras för att avgöra vilka som skall omvandlas till fysiska förbindningar.

Logiska förbindningar som innefattas av allokeringen är de som saknar artikel eller ledar-/kabelnummer samt ej är ansluten till en preliminär plint.

Utifrån indelningen i favoriter delas de logiska förbindningarna upp i två grupper, de som ska bli ledare och de som ska bli kablar. Vid denna uppdelning tas hänsyn till kodningen av de logiska förbindningarna.

 

Allokering av kablar

Först grupperas de logiska förbindningarna i grupper med förbindningar som kan tillhöra samma kabel.

cable_allocation

Kabelallokering

Ovan ser du två logiska förbindningar. De har samma överordnade objekt till respektive anslutna objekt och de kommer att tillhöra samma kabel såvida de inte har olika koder.

Om det överordnade objektet är av kategorin ENCLOSURE_SECTION kommer allokeringsprocessen att kontrollera objektet ytterligare en nivå upp.

Det är i första hand kodningen och därefter regelverket som bestämmer hur dessa förbindningsgrupper ska allokeras till passande artiklar och hur antalet kablar beräknas.

De logiska förbindningarna fördelas på kablarnas parter och kabelnummer beräknas. Logiska förbindningar till objekt med referensbeteckningarna GND eller ISOL förläggs i parter med beteckningarna PE respektive SC.

 

Allokering av ledare

Koderna och regelverket bestämmer hur ledningsnummer beräknas och vilka artiklar som passar för varje logisk förbindning.

 

Icke allokerade förbindningar

Logiska förbindningar som inte kan matchas mot en regel i regelverket och som inte har kodats kommer inte att allokeras. För kablar måste både nummer och artikel kunna bestämmas.

 

Länkar

Länkar skapas automatiskt. Om variabeln FT_ALLOC_LINKS är satt till 0 (förvalt värde), kommer alla uttag som är kopplade till samma sida på uttagsgruppen att bli länkar. Om variabeln är satt till 1, kommer bara de uttag som är kopplade och sitter bredvid varandra att bli länkar.

 

Jord- och isoleringsobjekt

Om en förbindning är kopplad till ett objekt med uttaget PE kommer förbindningen att använda kabelns PE-part. Om en förbindning är kopplad till ett uttag som inkluderar SC (t.ex. 1.SC) kommer förbindningen att använda en part med samma namn som uttaget. Alla uttag/objekt som matchar någon av reglerna som indikerar att förbindningen ska använda en SC-part, har högre prioritet än de regler som indikerar att en förbindning ska använda en PE-part. Till exempel, om en förbindning går mellan ett objekt som har ett uttag PE och ett objekt med objektkategorin ISOL, kommer förbindningen att allokeras i SC-parten.

Om en PE eller en SC-part inte kan hittas, kommer förbindningen inte att allokeras.

 

Koder och artikelinformation

Koder som blivit givna på förbindningen har högre prioritet än koder som blivit givna på subnätet. Om det inte finns någon information om förbindningen kommer artikelinformationen från subnätet att övervägas. Om det inte finns någon information på subnätet kommer reglerna att användas.

 

Prioriteringsordning för kablar

Allokeringsprocessen väljer kablar i följande ordning:

Om det finns en existerande kabel med lediga parter mellan de passande objekten, kommer förbindningarna först att sättas in i denna kabel. I andra hand används preliminära kablar med en passande artikel. Om förbindningen, eller regeln, använder en kabelkod, kommer dessa koder att påverka valet av kabel. I tredje hand väljs en preliminär kabel utan artiklar. Om inga preliminära kablar hittas kommer en ny kabel att skapas.

När en kabelkod används, kommer artikeln som matchar bäst med avseende på antalet parter i kabeln, att användas för allokeringen. Antalet reservparter kommer också att övervägas, se Ställ in antalet reservparter.